Magyarok a Marson - súlyos üzemzavar!

Magyarok a MarsonSúlyos üzemzavar a Mars körüli pályára állt űrhajóban. A kapitány kiadta az azonnali landolásra a parancsot. Mindenkinek el kell hagynia a hajót, ezért a rendszer élesítette a landoló egységen kívül a két mentőkapszulát is. A szivárgás miatt lezárt szekciók miatt 2-2 űrhajós a mentőegységben ereszkedik a felszínre, a többiek a fő leszálló űrhajóban érkeznek a Marsra. Az előzetes kontroll adatok szerint közel az Európa II-höz egy jégmezőn vagy az óceánban landolnak. Életbe lépett a B terv. A kiskunhalasi űrközpont olyan pályaadatokat adott az univerzális rovert felszínre juttató modulnak, hogy azon a területen érjen a Marsra, ahonnan legnagyobb esély van a 10 űrhajós megmentésére. A verseny az idővel elkezdődött.

A feladat: kimenteni a 10 tagú legénységet, mielőtt leállnak az életfenntartó berendezések. A két-két űrhajós a mentőkapszulában az óceánon ért felszínt, de a fő leszálló űrhajó a hattagú legénységgel egy sík jégmezőn szállt le. A rovert szállító modul is sikeresen landolt a közelben az óceánon. 30-45 perc áll rendelkezésre, hogy mindenkit kimentve elérjük a szárazföld határát.

Mindez a múltban, 2029-ben történt a Negyedik Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyén. A középiskolás diákoknak olyan autonom robotot kellett építeniük, amely végre tudta hajtani az említett feladatot a 9600 liter óceánnal és jéghegyekkel meg egy nagy jégmezővel borított felszínen. A versenyről videó összefoglaló is készült.

Mostanra már állandó bázissal rendelkeznek a magyar asztronauták a Marson. Váratlanul élet jeleit észlelik. A május 8-án megrendezésre kerülő Ötödik Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyen a diákoknak olyan robotot kell bemutatniuk, amely képes felderíteni az élő szervezetet, "leolvasni genetikai szekvenciáját" és azt eljuttatni a bázisra.

A verseny reggel kilenc órakor kezdődik. A Galileo Webcast oldalán a verseny folyamata élőben követhető. A Galileo Webcast korábbi más témájú közvetítései az archívumból letölthetők.

Forrás: Magyarok a Marson