Lemeztektonika? Á, dehogy! Kivillanó vállak!

BoobquakeIrán egyik vallási vezetője szerint a szaporodó földrengések oka elsősorban az, hogy országának asszonyai nem öltözködnek megfelelően, és engedik kivillanni bájaikat. Irán szerencsétlenségére éppen olyan területen fekszik, ahol a lemeztektonika működése miatt gyakioriak a földrengések. Ezért gyakorlatilag bármilyen kiválasztott eseményhez, szokáshoz könnyen hozzá lehet kapcsolni a föld mozgását. Szinte akármilyen "jóslat" földrengéssel kapcsolatban be fog válni. Mindez természetesen nem tételez fel valódi oksági kapcsolatot - de úgy néz ki, mintha az lenne.

Egy hölgy meglepő javaslatot tett ezzel kapcsolatban. Április 26-án vegyenek fel minél többen kihívó ruhát, hogy "tudományos módon" igazolják, vagy megcáfolják az iráni vezető elméletét. Az akció Facebook csoportjához tegnapig több, mint hetvenezren csatlakoztak.

 

Persze mindez visszafele is elsülhet, hiszen - az előbbiek szerint - minden valószínűség szerint földrengés, sőt földrengések fogják követni az akciót világszerte. A United States Geological Survey honlapján nyomon követhetjük a legfrisebb földrengéseket. A honlap statisztikája szerint minden hónapra jut egy-két 6.0-6.9 magnitúdós rengés, az 5.0-5.9-es rengések pedig kétnaponta fordulnak elő átlagosan. A halálos áldozatok száma természetesen nagyon függ attól, hogy hol következik be a rengés. Egyébként az adatok alapján nincs jele annak, hogy a földrengések száma növekedett volna az elmúlt időkben.

Forrás: Guardian és Hírszerző