A Habsburg titkosszolgálat és a finnugor nyelvrokonság

A legfrisebb Élet és irodalomban: Nádasdy Ádám: "A gonosz Budenz".

"Mi van, ha a gonosz Budenz tényleg ügynök volt, mert beszervezte a Habsburg titkosszolgálat? ... Talán megszédült, kártyaadósságot csinált. Teherbe ejtett egy gyereklányt. Levizelte a Kaiser arcképét. Zsarolással rákényszerítették, hogy a magyarok ellenségeként megalkossa a finnugor nyelvrokonság tudományos bizonyítását!"

 

Nádasdy, aki a Mindentudás egyetemén Miért változik a nyelv címmel tartott sikeres előadást, most arról ír, hogy az összehasonlító nyelvtudomány nem narratíva, amely értékítéletek alapján magyaráz folyamatokat, tényeket, hanem tudomány, csakúgy mint a régészet. A nyelvek rokonságát nem a mai szavak hasonlósága alapján kell meghatározni, hanem az egész nyelvre érvényes szabályrendszerek segítségével.

Aki nem jut hozzá a nyomtatott újsághoz, az megtaláhatja a cikket az Élet és irodalomb internetes oldalán.

Forrás: Élet és irodalom

A holnapi ÉS-ben: Nádasdy Ádám: "A gonosz Budenz". "Mi van, ha a gonosz Budenz tényleg ügynök volt, mert beszervezte a Habsburg titkosszolgálat? ... Talán megszédült, kártyaadósságot csinált. Teherbe ejtett egy gyereklányt. Levizelte a Kaiser arcképét. Zsarolással rákényszerítették, hogy a magyarok ellenségeként megalk...ossa a finnugor nyelvrokonság tudományos bizonyítását!"