Az Easterbrook idézet a tudományos igazságról és a hitelrontásról

Olvasóink emlékezhetnek rá, hogy a brit tudományos újságírót, Simon Singh-t a Brit Kiropraktőrök Szövettsége beperelte hitelrontásért. Az eset nagy port vert fel, és oda vezetett, hogy komoly mozgalom indult a brit rágalmazási törvényi szabályozás megreformálására. A mozgalom szolgenje: El a rágalmazási perekkel a tudományos kérdésektől!

Singh tudományos kritikáját a kiropraktőrök személyes támadásként értékelték, és beperelték az írót. Az ilyen pereken Britanniában még a nyertes is százezer fontokat veszíthet, a vesztes pedig akár egy milliót is. Az elsőfokú bíróság úgy ítélt, hogy Sing állítása tényállítás volt, azonban a napokban a Fellebbviteli Bíróság úgy döntött, hogy tudományos kérdésekben a bizonyítékokat kritizálló állítások véleményként veendők figyelembe. Ez jelentős előrelépés Singh ügyében, akinek már a vitatott mondat ilyen értelmezgetése is kétszázezer fontjába került. A per pedig még folytatódik.

Fontos esemény, hogy a Fellebbviteli Bíróság bírái a döntés során figyelembe vettek egy 16 évvel ezelőtti amerikai ügyet, amely során Frank Easterbrook bíró az alábbiakkal utasította el a felperesek rágalmazási per indítványát:

"A tudományos vitákat a tudomány módszereivel kell eldönteni, nem pedig jogi eszközökkel."

Forrás: Jack of Kent