Amikor a legszerencsétlenebbeket kopasztják meg - G-Therapy

Kolléganőnk jelezte, hogy kisbabás ismerettségében feltűnt egy új csodamódszer. A szerencsétlen, komoly idegrendszeri problémákkal terhelt kisgyerek szülei most fizettek be az indiából érkező szerre, és remélik, hogy a következő negyedévi adagra is össze tudják majd szedni a pénzt. Internetes források szerint egy éves adag több, mint 400 000 Ft-ba kerül. Az édesanya szerint már több ismerőse használja a szert. Úgy tudja, hogy a szer az agyra hat úgy, hogy átirányítja a funkciókat az ép részekre.

A csodamódszer neve Homeo-Biochemic Formulation Therapy, vagy röviden G-Therapya - nyilván a feltaláló, az indiai Dr Gunvant Oswal neve után. A bogyócskák formájában árult szerek állítólag növényi anyagokból készülnek, de ez irreleváns, mert homeopátiás módon hígítják, azaz a végtermékben már valószínűleg semmi sincs az eredeti szerből. A feltaláló idegrendszeri problémákra, bénulásra, autizmusra és még számos más esetre ajánlja a szereit.

A G-terápia hivatalos weboldalán nem lehet semmilyen tudományos információt szerezni. Az Előadások nevű szekcióban mindössze konferenciák neveit sorolják fel, és értékelhetetlen dokumentumokat mutatnak kis felbontásban. A videókban a feltaláló azt modnja, hogy a szerben levő (homeopátiás hígításban) sók az idegi átvivőanyagok megfelelői, ezért közvetlen a betegség okára, az agyra hatnak.

Vajon mit tehetnek a hatóságok olyan esetben, amikor az ilyen szereket a páciensek külföldi weboldalak hirdetése,és szájról-szájra terjedő hírek alapján külföldről hozatják be?