Tényleg elősegíti a szifilisz terjedését a Facebook?

Az elmúlt napokban átsöpört a médián a hír, miszerint a Facebook használata felelős a szifiliszes esetek feltűnő elszaporodásáért. Az első ilyen témájú cikk még a Daily Mailben jelent meg egy éve: Hogyan emelheti a rák kockázatát a Facebook használata? Erre tett rá egy lapáttal most a The Sun: Robbanásszerűen terjednek a szexuális betegségek a Facebookos randik miatt. Ettől kezdve a hírt az egész világon átvették.

Ben Goldacre, a Guardian Bad Science című rovatának szerzője kielemzete, hogy honnan származhat ez a furcsa és valójában valószínűtlennek tűnő hír. Észak-Anglia egészségügyi hatóságának egyik helyi vezetője beszélt az ott is emelkedő számú szifilisz esetekről. Egyetlen mondata az, ami önálló életet kezdett élni:

"A(z internetes) közösségi oldalak egyszerűbbé teszik az emberek számára alkalmi parterek keresését."

Mindettől függetlenül egy hónappal ezelőtt a The Daily Mirror online változata közölt egy cikket: Sunderland Nagy-Britannia Facebook fővárosa. A cikk ugyan szóba se hozza a szexuális betegségeket, de a városka éppenséggel az említett észak-angliai területen fekszik. Ez már elegendőnek tűnt a "tudományos" hír kirobbanásához.

Azonban a szexuális úton terjedő betegségek száma az elmúlt tíz évben folyamatos emelkedést mutat Nagy-Britanniában, és ezen belül is jelentős a szifiliszes esetek száma. A Facebook azonban csak 2006-ban vált nyitottá a publikum számára, és semmi sem utal a szifilisz előfordulásának extrém megugrására - már ami az általános emelkedő trenden felül lenne.

Az eset is valószínűleg jó példa arra, hogy az oksági összefüggés megállapítására közel sem elég az egybeesés (koincidencia), illetve korrreláció megfigyelése. A szifilisz terjedése és a Facebook használat emelkedése lehet egymástól teljesen független esemény, de még az is lehet, hogy mindkettőnek egy közös oka van valahol.

Forrás: Index