Génkutatóé a legrangosabb vallási díj

Az amerikai Francisco Ayala egykori pap, úttörő genetikus és mikrobiológus, a kreacionizmust cáfoló tudós kapja a világ legrangosabb vallási díját és a vele járó több mint 1,5 millió dollárt.

A tudós régóta szárnyai alá vette a vallás és a tudomány közötti párbeszédet, szerinte a két szféra közötti feszültségek idővel oldódnak. Szakértője a kreacionizmus és az evolúcióelmélet kérdésének, 1981-ben tanú volt egy olyan perben, amelyet azért indítottak, hogy – elvetve az állami törvényt – Arkansas államban ne lehessen oktatni a teremtéselméletet az evolucióelmélettel párhuzamosan az iskolákban.

Három évvel később a professzor a tudományos akadémia felkérésére vezető szerzője volt a Science, Evolution and Creationism (Tudomány, Evolúció és Kreacionizmus) című tanulmánynak, amelyben kategorikusan cáfolták a kreacionizmus és az intelligens tervezés elméletét. A tudomány és a vallás szétválasztására irányuló erőfeszítéseket úgy értékeli, mint esélyt arra, hogy "fennmaradjon a racionalitás Amerikában". "A Biblia nem a tudományról szóló olvasókönyv, nem bevezető csillagászat" –mondta.

Forrás: index.hu