Szimpózium a Dd víz rákgyógyító hatásáról Magyarországon

Másfél évvel ezelőtt egy klubnapon már foglalkoztunk azzal, hogy vajon tényleg lehet-e megelőzni, gyógyítani "a rákot" csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásával. Most olvassuk, hogy Dr. Somlyai Gábor cége májusban nemzetközi szimpóziumot szervez Budapesten 1st International Symposium on Deuterium Depletion címmel ebben a kérdéskörben.

A hirdetés szerint 2010-ben a HYD cég fázis II. klinikai tesztet tervez indítani a leukémia kezelésével kapcsolatban:

"In 2010, HYD plans to start a phase II clinical trial to investigate the antitumour effect of deuterium-depleted water in symptomatic, previously untreated chronic lymphocytic leukaemia."

Ilyen esetekben - az engedély elbírálása kapcsán - a hatóságoknak mérlegelniük kell, hogy a meglévő tapasztalatok alapján van-e elvileg remény arra, hogy a kezelés hatásos legyen. Tudomásunk szerint azonban eddig az Országos Gyógyszerészeti Intézet nem tekintette elégségesnek a bizonyítékokat ahhoz, hogy további - embereken végzett - klinikai kísérletekre kerülhessen sor. 1995-ben a HYD már végzett fázis II. teszteket prosztatatumoros betegeken, azonban az eredmények ismeretében 1997-ben a fázis III. tesztekre az OGYI már nem adott engedélyt..

A fázis II. tesztek során általában néhány száz önként vállalkozó betegen hajtják végre a kezelést. Célja a gyógyszer hatásosságának kezdeti felmérése, a dózis-hatás összefüggések felmérése. Ebben a fázisban szokott megbukni a a legtöbb szer, amikor kiderül, hogy nem úgy "működik a dolog", mint ahogy tervezték, vagy ha valami káros mellékhatás merül fel. A sikeres fázis II. tesztet kell követnie a nagyobb számú páciensen végzett fázis III. tesztnek, amelyet lehetőleg több központban hajtanak végre és ennek során már azt is vizsgálják, hogy különféle betegcsoportokra hogyan hat a szer, hogyan merülnek fel mellékhatások.

Ha mindez sikerül, akkor lehet egy szert/módszert hatásosnak nyilvánítani és ez alapján regisztráltatni. Ezek után kezdődhetne el a forgalmazás. A szert alapértelmezésben természetesen olyan indikációval lehet forgalmazni, amire a klinikai tesztek irányultak, azaz például nem "a rák" ellen általában!

A HYD által emberi fogyasztás céljából forgalmazott Preventa termékcsaládról a weboldalon ez olvasható az engedélyeztetéssel kapcsolatban:

"A gyógyszer-engedélyeztetés lezárultáig humán területen a Preventa termékcsalád az, amely élelmiszertermékként elérhető a fogyasztók számára."

Az engedélyeztetés lezárulta előtt a terméknek gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, mint ahogy ezt a Gazdasági Versenyhivatal is megállapította pont ezzel a termékkel kapcsolatban a múlt évben.

Szólj hozzá fórumon!