Hogyan magyarázzuk ki, ha nem működik az inga?

A Nők lapja e heti száma teljes oldalas cikket közöl Az inga titka címmel. Természetesen ne számítsunk arra, hogy a cikkben bármiféle kétely merül fel a tekintetben, hogy az inga minden titkok megoldója. Legfeljebb "még egyetlen tudományág se tudta megmagyarázni...". De meg tudta: szelektív memória, vágyvezérelt gondolkodás, idiomotor effektus stb. Ja, meg hogy ha nem tudja az ingás a választ előre, akkor azt az inga se fogja megadni - legalábbis nem pontosabban, mint ami a véletlen találgatástól elvárható.

Mindenesetre a cikk megadja a kibúvót, "Ha az inga nem működik...":

  • Nem koncentrálunk erősen;
  • A jövőnek rejtve kell egyelőre maradnia;
  • A kérdéseket nem tettük fel egyértelműen;
  • Hideg a kezünk, vagy az ingával dolgozó személy beteg.

Angolul special pleading-nek nevezik ezt az érvelési módot, ami leginkább speciális mentegetőzésnek fordítható, de ha valaki tudja a hivatalos megnevezését magyarul, az tudassa velünk! A mentegetőzés mindig alkalmazható egy adott szituációban, és első pillanatban meggyőzőnek tűnhet, valójában azonban csak újabb bizonyítatlan hipotéziseket tartalmaz. Eddig ugye az volt a bizonyítandó hipotézis, hogy az inga mozgása megválaszolhat feltett kérdéseket. Most már sokkal több bizonyításra szoruló hipotézisünk van. Például a hideg kéz gátolja az inga mozgását stb.

Az ezoterikus magyarázatok tehát általában növelik a hipotézisek számát. A tudományos magyarázatok pedig arra törekszenek, hogy csökkentsék azt.